Jdi na obsah Jdi na menu
 


Náš nekonečný příběh

22. 6. 2009

Nástup na vlak a plánovaný start byl v Rudě nad Moravou, což je poslední železniční stanice, kde staví všechny rychlíky do Jeseníku. Vysedli jsme na Ramzové a vyrazili po červené turistické na Paprsek. Stoupání po modré a následně lyžařské trase i červené turistické vede postup širší lesní cestou nejprve na rozcestí u chaty Císařská bouda a dále po červené až k chatě Paprsek. Po vynikajícím občerstvení cesta pokračovala po červené dál a v plánu bylo dorazit až na Návrší. Nejprve jsme přejeli na protější kopec a dále do údolí k Medvědí chatě. Zde se nastupuje na výborný a poměrně náročný vrstevnicový singltrack v délce asi 3-4 km. Náročnost je daná členitostí terénu místy porušeným podkladem a klasickými překážkami jako kořeny, zasahující větve a na dvou pasekách už časně na jaře rozrostlé nízké stromky. Závěr celého úseku postupně ústí lesní cestou na menší sedlo, odkud je mezi stromy vidět Kralický Sněžník ze západní strany. Tento pohled se dále několikrát opakuje na všech odkrytých vyhlídkách, z nichž na jedné je možné zastavit a posedět na lavičce pod stromem. Ale to není možné , když postupujete rychle dopředu. Z pasek a luk se sjíždí dlouhým sjezdem po šotolině na Kladské sedlo. Červená značka sedlo ovšem míjí stejně jako cesta, kterou jsme zvolili my. Naše volba neomylně a přesně padla na zimní lyžařskou trasu. A to byla pohodlná pěšina vlnicí se nahoru po vrstevnici, báječným způsobem otvírající krajinu úbočí hraničního hřebenu.

 

Neopakovatelná idylka trvala asi 2-3 km a ústila zpět na červenou značku. Přesněji červená zbíhá dolů do údolí a stoupá zpět . Lyžarská klesá po šotolině až na hlavní silnici a po přejení jedné rovinky po silnici dolů odbočuje vpravo a v lese dále doleva jakoby podél silnice po hřebeni až po chvíli mizí doleva mírně do kopce a zmíněnou pěšinou dále směrem na západ.

 

Široká lesní cesta se dále táhne značená červenou značkou až dlouhých 5 km na dosah k chatě Návrší, ke které se dá bezpečně přejet setrváním na lesní cestě a dále vystoupáním po asfaltové silnici. Na Návrší jsme objevili pivo Porter černých 19 stupňů a připravili se na traverzování vedlejším hřebenem  Kraličáku. Masiv podél kopce Sušina s cyklostezkou na mapě značenou po vrstevnici nás dostal.

Na úseku překonávajícím několik údolí jsme nastoupali v asi třech stoupáních slušnou výšku. Na posledním vrcholu se spustil padák do Vojtíškova. Zde ve vesnici jsme zkušeně vykličkovali smečku psů, což se ovšem nepovedlo, těm co jeli první, protože ty se psyska rozhodli zadržet a poté zneškodnit. Po pár set metrech sprintu a šíleného řevu se podařilo setřást i nejvytrvalejší hlídače a evidentní nebezpečí vztekliny bylo zažehnáno. Z vesnice už nás vedla pohodlná klesající pěšina dále po modré až úplně dolů do údolí řeky Moravy. Zde jsme přejeli proti proudu po asfaltové silnici nahoru až ke Zlatému potoku. Na křižovatce jsme odbočili do prudkého stoupání ke klášteru Hedeč. Trvání bylo trvalé až nekonečné. I v maratonském závodě Rampušák je trasa v závěrečné fázi vedena tímto stoupáním. Pamatuju si, že cesta na vrchol není až tak náročná, ovšem v závěru dlouhého celodenní putování byl výjezd drsný. Naštěstí na Horní Hedeči u Kačenky čekal druhý Porter a ten byl doslova nezbytný. Optimální složení a vyvážený poměr cukrů a anestetik nás přenesl téměř až domů. Znamenalo to vyšlápnout kopec na Svatou trojici po žluté značce. Meruňková nám podala pomocnou ruku, abychom otupili smrtelnou únavu. A už jsme padali dál dolů směrem do Komňátky. Sjezd je příjemnou záležitostí míšící singl, širší cestu, polňačky s rozbitějšími úseky tvářenými vodou a naplaveným lesním podkladem. Z Komňátky do Rudy už po vinná záležitost s odpočinkem po asfaltu a z kopce.

Celý den byl výtečnou oslavou jara, pohodové Jesenické krajiny a dobré nálady pěti bajkerů, mezi kterými se i ti méně zkušení rychle chopili příležitosti poznat dobrou a náročnou trasu a rozšířili svoje technické možnosti někdy až „za hranice soudnosti“. Úspěch - mohu doporučit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář